Sivut

tiistai 31. toukokuuta 2016

Vinkkejä syksyn yo-kirjoituksiin

Useimmat lukiolaiset aloittavat yo-tutkintonsa tekemisen abivuoden syksyllä. Syksyn yo-kokeet sijoittuvat syyskuulle, 1. jakson loppuun. Miten syksyn kirjoituksiin kannattaisi valmistautua? Tähän abimme antavat vinkkejä omien kokemustensa pohjalta.


1. Tee lukusuunnitelma
Lukusuunnitelman teko on aina toitotettu neuvo, joka voi tuntua tylsältä ja vaikealta, mutta on oikeasti hyödyllinen. Selvitä ensin kesän menosi, kuten kesätyöt, lomamatkat, festarit yms... Näiden pohjalta mieti kuinka paljon sinulla on aikaa lukea ja miten rytmität opiskelun. Luetko joka päivä vai esim. viitenä päivänä viikossa? Luetko yhtä vai useampaa ainetta päivässä? Merkitse kalenteriin milloin mikäkin kirja pitäisi olla käytynä ja mahdollisesti päiväkohtaiset tavoitteet.
Lukusuunnitelma on hyödyllinen vain, jos sitä noudattaa. Jos tiedät, että sinulle voi tulla yllättäviä menoja, jätä suunnitelmaan joustavuutta. Lukusuunnitelmaa voi myös tarvittaessa päivittää kesän mittaan. Jos joinakin päivinä lipsut suunnitelmasta, pyri opiskelemaan seuraavana päivänä enemmän. Näin vältät loppukesän paniikin!


2. Hyväksy, että kesälläkin täytyy opiskella
Vaikka kaikki kesät on tähän mennessä saanut pyhittää lomailulle ja kesätöille, on kirjoituksiin valmistautuminen kesällä ehdottoman tärkeää. Jos olet kesätöissä, pidä erityinen huoli ajankäytöstäsi sekä jaksamisestasi. Muista myös, että kesällä saa ja kuuluukin levätä ja rentoutua, joten huomioi tämä lukusuunnitelmassasi!


3. Löydä oma opiskelutekniikkasi
Mieti, miten olet tähän mennessä lukenut kurssikokeisiin. Miten opit parhaiten? Teetkö muistiinpanoja, käsitekarttoja, tiivistelmiä tai alleviivauksia? Oppimisen kannalta on hyvä tehdä jotakin näistä lukemisen rinnalla, mieluiten kaikkia. Reaaleissa on tärkeää osata ajatella asioita myös laajempina kokonaisuuksina eikä vain yhden kurssin mukaaan. Tee vanhoja yo-kokeita, jotta näet minkä tasoisia tehtävät ovat olleet.
Kielten kuunteluita varten kannattaa hyödyntää YouTubea ja tv:tä. Katso esim. englanninkielisiä
ohjelmia ilman tekstityksiä tai englanninkielisillä teksteillä. Myös uutisia kannattaa lukea, voit esim. ladata kännykkään BBC:n tai CNN:n sovellukset.


4. Keskitä energiasi opiskeluun
Välillä saattaa iskeä paniikki tai tuntuu, että mikään ei onnistu tai mitään ei saa aikaiseksi. Älä tuhlaa energiasi voivotteluun ja negatiivisiin ajatuksiin! Minimoi ärsykkeet (kännykkä...) silloin, kun opiskelet, jotta voit käyttää opiskelulle varaamasi ajan tehokkaasti. Kaupunginkirjastoa Joelia kannattaa hyödyntää, jos kotona opiskelu tuntuu vaikealta.


5. Laadi itsellesi tavoitteet
Tavoitteet tuovat ennen kaikkea motivaatiota opiskeluun. Tavoitearvosanaa voi kesällä miettiä esim. kurssinumeroiden pohjalta. Lopullinen tavoite muodostuu kuitenkin usein vasta syksyllä, kun kertauskursseilla harjoitellaan kuunteluita sekä kirjallisia yo-kokeita ja näin saa selville oman tasonsa.
Lukusuunnitelmaa tehdessäsi suhteuta lukemisen määrä tavotteisiisi. Jos haaevissa siintää L tai E, kesä on hyvä käyttää tehokkaasti hyödyksi. Jos taas tyydyt vähempään, luonnollisesti voit aloittaa lukemisen myöhemmin tai vähemmällä määrällä. Ylioppilaskokeet ovat kuitenkin "kerran elämässä" -tapahtumia, joiden merkitys voi tulevaisuudessa olla entistä suurempi korkeakouluihin hakiessa. Siksi kannattaa pyrkiä parhaaseensa ja pitää rima itsellään korkealla.


6. Valmistaudu syksyn tiukkaan lukurupeamaan
Vaikka kesällä valmistautumisesta on paljon hyötyä, suurin työ tehdään syksyllä ensimmäisen jakson aikana. Käytä kertaustunnit tehokkaasti hyödyksesi heti koulun alettua. Tsemppaa itseäsi, jotta jaksat antaa kaikkesi jo syksyn kirjoituksissa, jottei keväällä tarvitsisi uusia. Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää!




Linkkejä, joihin kannattaa käydä tutustumassa:


Abitreenithttp://oppiminen.yle.fi/abitreenit
Kaikille abeille loistava sivusto, sisältää mm. vanhoja yo-kokeita ja niihin vastauksia.

Ylioppilastutkintolautakuntahttps://www.ylioppilastutkinto.fi
Yleistä tietoa ylioppilastutkinnosta, koepäivät ja aikataulut, pisterajoja, tilastoja jne...

Opetus.tvhttp://opetus.tv
Fysiikan, kemian, biologian sekä pitkän ja lyhen matematiikan opetusvideoita, vanhoja ylioppilastehtäviä ja laskimen käytön opetusta videoilla. Kyseisten aineiden kirjoittajille ehdoton sivusto!

Ted talkshttps://www.youtube.com/user/TEDtalksDirector/videos
Englannin kielisiä lyhyitä puheita eri aiheista, kaksi kärpästä yhdellä iskulla: opi englantia ja jotain muuta ainetta, esim. biologiaa katsomalla kyseisen aihepiirin videoita.



Teksti ja kuva: Maarit Mielikäinen ja Satu Innanen


lauantai 28. toukokuuta 2016

Tarkkaamattomuustapahtuma


Tiistaina 24.5 koulullamme oli Liikenneturvan tarkkaamattomuustapahtuma. Ensimmäisenä valkokankaalla näytettiin diaesitys jossa oli tietoa tarkkaamattomuudesta ja etenkin älypuhelimien vaikutuksesta liikenteeseen. Tarkkaamattomuus on kasvava ongelma koko maailmassa ja se vaan lisääntyy entisestään älypuhelimien käytön takia. Liikenneturvan vuonna 2014 suoritetun kyselyn mukaan jopa neljä kymmenestä autokuskeista kertoi itse joutuneensa vaaratilanteeseen ajonaikaisen kännykänkäytön seurauksena. 

Saliin oli laitettu kaksi pistettä, toisessa tehtävänä oli kävellä matolla parin kanssa normaalia kävelyvauhtia omaa rataa pitkin. Toimitsijat ottivat aikaa miten pitkään kävelemisessä kestää. Toisella kierroksella otettiin mukaan puhelimet ja kävellessä täytyi kirjoittaa viesti "Kun ajat, aja." Useimmilla ihmisillä aika hidastui noin kolmella sekunnilla ja jotkut parit olivat lähellä törmätä toisiinsa ratojen risteämiskohdissa. Muutama henkilö jopa eksyi omalta reitiltään parin reitille, sillä keskittyminen oli täysin kirjoittamisessa


Amalia Welin ja Emma imponen testaamassa miten kävely ja kirjoittaminen samanaikaisesti sujuu. 





 Toisella pisteellä täytettiin lappuja, joissa oli kysymyksiä liikenteestä, keskittymisestä ja onnettomuuksista. Tällä pisteellä sai myös osallistua Liikenneturvan järjestämään arvontaan.



Kysyimme oppilailta ja opettajilta miten he suhtautuvat tarkkaamattomuuteen liikenteessä ja miten sitä voisi vähentää. Monet olivat sitä mieltä että tarkkaamattomuus on hyvin vakava ja törkeä asia, joka aiheuttaa paljon turhia onnettomuuksia. Jotkut rohkeat jopa myönsivät itsekin syyllistyneen meikkaamiseen, älypuhelimen käyttöön tai muuhun oheistoimintaan liikenteessä. Tarkkaamattomuuden vähentämiseen saimme monia hyviä ehdotuksia. Useat toivoivat enemmän valvontaa poliiseilta tai muilta tahoilta. Monet kokivat että tiukempi laki, pienenä aloitettu liikennevalistus ja yksinkertaisesti oma päättäväisyys voivat edesauttaa asiaa hyvinkin paljon. Myös kännykän laittamista äänettömälle ehdotettiin, jolloin kiusausta lukea tai vastata viesteihin ei tule.

Oppilaat kertoivat että tämä tapahtuma avasi silmät ja sai ajattelemaan etenkin älypuhelimen käyttöä liikenteessä. Tapahtumassa oli joidenkin mielestä liian vähän pisteitä ja oli harmillista kun kaikki ei päässyt kokeilemaan matolla kävelyä. Siitä huolimatta kävelymatosta  pidettiin kovasti, sillä se demonstroi varsin hyvin oikeaa kävelytilannetta, jossa törmäyksiä tapahtuu helposti kun ei katso eteensä.




Teksti: Mari Luukkanen      Kuvat: Linda Muhonen

sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Lyseolaiset Cambridgessä 9.-14.5

Jo perinteeksi muodostunut keväinen Lyseon Englannin opintomatka kohdistui tänä vuonna Cambridgen yliopistokaupunkiin, jonne lähdettiin 26 ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijan voimalla, joista jopa neljä oli mediaryhmäläisiä. Matka oli todellakin englannin opintomatka, sillä se sisälsi päivittäin 3h opetusta kielikoulussa sekä asumisen englantilaisessa perheessä.

Lähdimme siis maanantaina kohti Helsinkiä, josta lensimme Finnairilla Lontooseen Heathrown kentälle. Lontoosta on noin 80km matka Cambridgeen, joka on ns. "pieni" opiskelijakaupunki, vain noin 140 000 asukasta, joista noin neljännes on opiskelijoita. Kaupungissa on yhteensä 36 yliopistoa, joista kuuluisimmat ovat Trinity-, Kings- ja Queenscollege. Cambridge on yksi vanhimmista Britannian yliopistokaupungeista, toinen yhtä vanha ja arvostettu on Oxfordin yliopisto.

Emme rupea kertomaan yksityiskohtaista kuvausta matkasta, sillä saimme liikkua aikalailla vapaasti reissun aikana, joten jokainen huiteli missä itseä huvitti. Yhteisiä osuuksia matkalla olivat koulutunnit ja erilaiset retket ja vierailut, joita opettajamme Tuija ja Maija johtivat. Yhdessä kävimme vierailemassa Fitzwilliamin museossa, Elyn kylässä (Englannin Kerimäki) ja tietenkin Lontoossa. Näiden retkien perusteella voisimme suositella Maijalle uranvaihdosta matkaoppaaksi, menestys olisi taattu!

Opintomatkana reissu oli todella onnistunut, sillä kielikoulun opetus oli todella tehokasta ja jokainen joutui altistumaan englannille enemmän kuin muuten koko kouluvuoden aikana. Myös erilaisesta kulttuurista taisi suurimmalla osalla jäädä edes jotain päähän.

Suosittelemme ensivuoden matkaa kaikille opiskelijoille, jotka haluavat sopivan irtioton koulutyöstä ja haluavat parantaa kielipäätään, sekä tutustua uuteen kulttuuriin. Hauskanpitoa matkalta ei tule
puuttumaan!

Tässä matkan kuvasaldoa:

Ryhmäpotrettia Elyssä
Se kuuluisa Buckinghamin vahdinvaihto 

Lontoon ainoa moderni kohta, Piccadilly circus

Perinteinen brittiläinen teetupa Elyssä, Maijan ja Tuijan suosikkikohde

Elyn katedraali


Cam-joki, Kings College taustalla


Cambridge lautalta katsottuna

Wanhan ajan karkkikauppa
Teksti ja kuvat: Toni Mikkonen ja Tapio Loikkanen

torstai 12. toukokuuta 2016

Mielenilmauksessa mukana OKL:n puolesta 9.5.

Opettajakoulutuksen säilymisen puolesta järjestettiin suuri mielenilmaus Savonlinnan torilla 9.5.2016. Mielenilmaukseen osallistui myös lyseon lukion opiskelijat, opettajat ja muu henkilökunta. Torilla saapuneen tuhatpäisen mielenosoittajajoukon edessä Savonlinnan kaupunki luovutti Suomen hallitukselle vetoomuksen, jossa vaaditaan OKL:n mahdollisen siirron yhteiskunnallista ja taloudellista vaikutusarviota.
Siirto Savonlinnasta Joensuuhun vaatisi kaupunginjohtajan mukaan 130 miljoonan menon julkiselle taloudelle.
Paikalla oli puhumassa kaupunginjohdon ja luottamusmiesten lisäksi myös järjestöihmisiä sekä kansanedustajia.
Mielenilmaukseen osallistui 5000-6000 savonlinnalaista (Kuva: Titta Välimaa)

Videoklippi: Titta Välimaa
Lyseolaisia paikalla mielenilmauksessa. Kuva: Jane Visuri

Sää suosi tapahtumaa. Kuva: Jane Visuri