Sivut

tiistai 22. joulukuuta 2015

Vinkkejä opintoihin Studia-messuilta!

Helsingin messukeskuksessa järjestettävät Studia-messut ovat Suomen suurin nuorten opiskelu-ja uratapahtuma. Tänä vuonna messuilla vieraili noin 15 000 lukiolaista. Väenpaljous tosiaankin näkyi ja tuntui!

Tänä vuonna koulultamme ei järjestetty bussikuljetusta messuille, mutta lähdimme silti sinne opomme kannustamana omatoimisesti. Ja kannatti lähteä! Saimme paljon vinkkejä luennoilta mm. pääsykokeisiin valmistautumisesta ja välivuoden viettämisestä ulkomailla. Keskustelimme myös eri kaupunkien yliopistopisteillä ja jututimme opiskelijoita. Paikalla oli paljon myös ammattikorkeakoulujen esittelijöitä. Kaikille oli siellä jotakin, ja vaikka ei löytänyt oman alansa opiskelijaa, niin pystyi silti mennä jututtamaan esimerkiksi haluamansa kaupungin jotain toista opiskelijaa. Näin sai tietoa, minkälaista yleensäkin opiskelu kyseisessä kaupungissa on.

Vinkkejä studiaan lähtijöille

  • Katso ohjelma etukäteen Studia-messujen sivuilta ja päätä, mitkä luennot haluat kuunnella.
  • Mieti valmiiksi kysymyksiä opiskelijoille ja opintopaikkojen esittelijöille.
  • Mene rohkeasti juttelemaan esittelijöille! Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua eri opiskelupaikkoihin
  • Jos et tiedä vielä yhtään minne haluat hakea, lähde messuille avoimin mielin ja käy juttelemassa mahdollisimman monessa sinua kiinnostavassa pisteissä.


Teksti ja kuvat: Maarit Mielikäinen

keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Lyseon joulun avauksessa loistavaa ohjelmaa!


Perjantaina 11.12 vietimme taas perinteistä lyseon joulunavausta, jonka ohjelman aloitti tietenkin Lucia-kulkue, jossa kynttilöitä kantoivat ensimmäisen vuosiasteen tytöt. Kulkue meni perinteisellä kaavalla, Lucian puhe ja kynttilöiden sytytykset sekä loppuun laulettiin Sankta Luciaa.

Lucia-kulkue poistumassa Sankta Lucian säestyksellä




Lauluyhtye vetämässä "Pukki tietää"
Lucia-kulkueen poistuttua siirryttiin oppilaiden suunnittelemiin esityksiin, kun Henna Laitinen lauloi kauniin version kappaleesta "Mökit nukkuu lumiset". Tämän jälkeen ääneen pääsi Konsta Tarnanen, joka lausui Jossain kai on joulu- runon, jonka jälkeen kuultiin vielä lyseon lauluyhtyeen esittämänä "Pukki tietää" joululaulu (monille uusi tuttavuus).












Ehkä juhlan hienoimman esityksen tarjosivat kuitenkin Hannun cheerleaderit, jotka olivat valmistelleet huikean ja todellakin perinteistä poikkeavan esityksen! Meno oli niin vauhdikasta että kamerakaan ei meinannut pysyä perässä, joten hypyistä ei yrityksestä huolimatta saatu kunnon kuvia.





Peten versio "Joulumaasta"



Vähintään yhtä viihdyttävää ohjelmaa löytyi myöskin oppilaskunnalta, sillä he järjestivät opettajien välisen biisikärpäs-kilpailun, johon osaa ottivat Anu, Pete, Jane ja rehtorimme Ismo. Voiton vei tällä kertaa Jane muihin verrattuna vahvalla esityksellä (på svenska). Kilpailua seuratessa tuli ainakin todettua, että opettajat eivät osaa joululauluja kovin kummoisesti. Ja vielä moittivat että oppilaat eivät osaa laulaa!








Pukki ujosteli kameraa


Oppilaskunnan toiseen kilpailuun saapui vierailevaksi tähdeksi kaikille tuttu kaveri, Joulupukki, joka heitteli tietenkin namusia kilteille lapsukaisille.
Joulu-Aliaksessa kisaamaan pääsivät lyseon ykkösistä Miika Makkonen ja Rasmus Myllys, sekä Oskari Masalin ja Arttu Mäkelä. Tiukka sananselitys päättyi tasapeliin, joka ratkaistiin tietenkin kivi-paperi-sakset-erällä Rasmuksen ja Miikan hyväksi. Palkintona he pääsivät pukin polvelle kuvattavaksi ja saivat suklaata kotiinviemiseksi.






Tämän vuoden juhla oli kaikinpuolin onnistunut, mitä nyt pukki hieman seikkaili omiaan.




Iloiset voittajat Rasmus ja Miika





























Teksti ja kuvat: Tapio Loikkanen ja Toni Mikkonen

sunnuntai 13. joulukuuta 2015

I have a dream

26.11 Järjestettiin Lyseon lukiolla kansainvälisyyttä ja Euroopan ajankohtaista pakolaiskriisiä koskeva luento. Luennon piti Erkki Ikäläinen, joka on tunnettu niin kehitysaputyöstänsä, kuin myös esimerkiksi Savonlinnan luontoa käsittelevästä kirjastaan.

Tapahtumasta pitkästyttävää odottavat joutuivat tällä kertaa pettymään. Ikäläisen luento oli pääosin rento ja jossain määrin koominen; vakavaa aihetta kevensivät vitsit ja puhujan pirteä ja luonnollinen tapa puhua piti yleisön huomion hallussaan. Luento sisälsi myös pari laulutuokiota, joita emme kommentoi.

Kuitenkaan oikea aihe tuskin jäi huumorin varjoon. Ikäläinen kertoi tarkemmin monille hieman epäselvästä Lähi-idän, ja etenkin Syyrian, tilanteesta, ja näimme kauhukuvia terroristien raaoista teoista. Kuvat jäivät varmasti usealle mieleen kummittelemaan, ainakin minulle jäi.

Ikäläinen kertoi kehitys- ja hätäaputyöstään Lähi-idässä, jonka kriisialueille ja pakolaisleireille oli tarkoitus saada lähetettyä elintarvikkeita, ja esimerkiksi leluja lapsille. Kuvat pakolaisleireistä saivat ajattelemaan tilanteen vakavuutta ja tällaisen avun tärkeyttä.


Eräällä kamppanjalla pakolaisleireille saatiin toimitettua palloja.
Ikäläinen korosti sitä että toimimisen aika on nyt. Hän huokasi ihmisten puheille joiden mukaan pakolaiset lähtevät kotimaistaan paremman toimeentulon toivossa, eikä varmaankaan kenellekään jäänyt epäselväksi kuinka vakavaksi tilanne Lähi-idässä on muuttunut, ja mitä sieltä paetaan. Kenties luento herätti jossakussa pienen ajatuksen auttamisesta.

Joonas Manninen

keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Itsenäisyyden juhlistamista ja tuoreita ylioppilaita



4.12 lyseon juhlasalissa juhlistettiin itsenäistä Suomea sekä uusia ylioppilaita, joita lakitettiin kaikkiaan seitsemän. Tilaisuudessa kuulimme puheita koulumme rehtorilta Ismo Falckilta ja sotaveteraaniyhdistyksen jäseneltä Jaakko Lindelliltä.Juhlaan oli kutsuttu myös Lindellin ystäviä, sotaveteraaneja, jotka Lindell puheessaan esitteli ja kertoi heistä juhlaväelle. Näiden puheiden lisäksi kuulimme seurakunnan tervehdyksen, jonka tänä vuonna toi Ville Särkkä. Puheissa toivotettiin hyvää ja sinivalkoista itsenäisyyspäivää, sekä onnea ja menestystä uusille ylioppilaille.

Rehtori Ismo Falck pitämässä puhettaan.


    Juhlassa kuulimme myöskin lauluesityksiä lukiomme lauluyhtyeeltä. Suuri kiitos kaikille itsenäisyyspäivä- sekä lakitusjuhlaan osallistuneille sekä erityisesti siellä esiintyneille.
Muistakaa juhlistaa hienoa itsenäistä maatamme, vaikka itsenäisyyspäivä onkin tältä vuodelta jo mennyt. Paljon onnea ja menestystä jatkoon uusille ylioppilaillemme!              




Seitsemän tuoretta ylioppilasta.

Teksti ja kuvat: Mari Luukkanen ja Linda Muhonen