Sivut

torstai 24. syyskuuta 2015

Abi-gallup syksyn yo-kirjoituksista

Syksyn yo-kirjoitukset ovat melkein ohi, joten sen kunniaksi päätimme tehdä pienen gallupin abeillemme:

1. Mitä aineita olet jo kirjoittanut, mitä vielä edessäpäin?
2.Miten olet valmistautunut kirjoituksiin?
3. Onko sinulla mitään vinkkejä tuleville kirjoittajille?


Jani Haiko LL13e


1.Kirjoitin pitkän englannin, keväällä sitten äidinkieli,matematiikka  ja tämän hetkisen suunnitelman mukaan yhteiskuntaoppi.

2. Lukemalla tietysti. Kertasin paljon koealueita. Englantia olisin voinut lukea enemmän, mutta motivaatiota ei ole aina.

3. Kannattaa valmistautua tarpeeksi ettei harmita jälkikäteen. Muistakaa ottaa tarpeeksi eväitä mukaan kirjoituksiin.













Vili Hintsa LL13a



 1. Pitkä englanti. Keväällä biologia, maantieto, pitkä matikka ja ehkä (tietenkin) äidinkieli.

2. Luin edellisemä päivänä. Katsoin Netflixiä englanninkielisillä tekstityksillä.

3. Kannattaa oikeasti lukea...












vas. Camilla Aspivaara LL13a oik. Riina Halonen LL13a



Camilla:
1. Olen kirjoittanut jo englannin, kirjoitan vielä terveystiedon, maantiedon, matikan ja äidinkielen

2. Lukemalla tosi paljon!

3. Alkakaa lukemaan tosi aikaisin. Lukusuunnitelma kannattaa tehdä.

Riina:
1. Englannin kirjoitin jo. Kirjoittamatta ovat terveystieto, matikka, äidinkieli ja psykologia.

2. Lukemalla kaikki kirjat mitä tarvitsee.

3. Lukekaa ja keskittykää opetukseen ja läksyihin. Älkää käyttäkö puhelimia tunneilla.




              Onnea kaikille abeille tuleviin kirjoituksiin!

 

Teksti & kuvat: Mari Luukkanen ja Linda Muhonen



tiistai 15. syyskuuta 2015

Retkeilykurssin viikonloppuretki Tervastuvalle

Linnanvirrassa seikkailua
Lyseon perinteinen retkeilykurssi järjestettiin jälleen 28.-29.8. Olimme mukana kurssilla ensimmäistä kertaa (muttei viimeistä), sillä se on tarkoitettu toisen ja kolmannen vuoden opiskelijoille. Kurssi suoritetaan siis yön yli tehtävänä retkenä, jonka kohteena oli tällä kertaa Olavin retkeilijöiden Tervastupa Aholahdessa. Aikaisempina vuosina on esimerkiksi soudettu kirkkoveneellä saareen yöpymään ja nukuttu yötä Lyseon sisäpihalla. Tällä kertaa kirkkovenesoutu oli järjestetty erikseen ja soudimmekin Savonlinnan ympäri torstai-iltana. Keli oli onneksi hyvä ja kirkkovenesoutu oli monelle aivan uutta, vaikka asumme Savonlinnassa keskellä Saimaata.












Purjehdusta kaatosateessa ja hyvässä tuulessa
Tänä vuonna saimme retkeilykurssin käyttöön myöskin uuden kulkuvälineen, nimittäin partiolippukunta Savon Saukkojen uuden purjeveneen, jolla osa kurssilaisista (mukaanlukien rehtorimme) purjehti Tervastuvan rantaan napakassa tuulessa. Loput kävelivät Aholahdesta Tervastuvalle noin 10 km matkan. Valitettavasti kelit eivät oikein suosineet meitä ja perjantaina matkaan lähdettäessä satoikin kaatamalla ja fiilikset eivät olleet kovin korkealla. Perille päästessä olimme kaikki litimärkiä, mutta onneksi tavaroita saatiin kuivattua makkaranpaiston lomassa ja viimeistään saunan ja syönnin jälkeen kaikilla alkoi olla mukavampaa kelinkin kirkastuessa.







Tonin maittava aamupala
Lauantaiaamuna kokkailimme aamupalat, keräsimme tavarat ja suurin osa meistä lähti kävellen kohti Vuohimäen leirikeskusta. Veneeseen tuli uudet matkustajat, joiden kanssa lähdimme takaisin kohti Laitaatsalmea. Keli oli täydellinen purjehtimiselle: tuuli oli myötäinen ja vauhtia saatiin hyvin osittain aurinkoisessa kelissä. Matka taittui sekä kävellen että veneellä nopeammin ja mukavammin kuin perjantaina ja monelle jäikin varmasti hyvä mieli retkestä alun sateesta huolimatta.











Me aiomme osallistua kurssille ensi vuonnakin, jos kurssi siis vain järjestetään. Siksi kannattaakin valita kurssi tämän vuoden esivalinnoissa. Myöskin ensi vuonna vene on käytössä jos vain kiinnostuneita kurssille tulijoita riittää. Suosittelemme lämpimästi!!

Tässä hieman kuvia retkeltä:

Ryhmäpotretti
Aamusarastus



Päivällisen kokkailua

Aamiaiseksi lihiksiä ja makkaraa






Purjeveneen reittiä ja yleiskarttaa
Teksti: Tapio Loikkanen ja Toni Mikkonen
Kuvat: Ismo Falck ja Hannu Soini

Lyskan juhlasalissa tapahtuu


Suomen lukiolaisten liiton kouluvierailu

Suomen lukiolaisten liiton vuosittaisen vierailun esiintyjänä oli Lovisa Hirvonen, joka on Lyskalta kirjoittanut ja muistetaan myös mediaryhmän jäsenenä. Lovisa toimii Lukiolaisten liiton Kaakkois-Suomen piirin piirihallituksen puheenjohtajana. Hienoa, Lovisa!



Jääkärien muistolaatan paljastusjuhla


Lauantaina 29.8. koululla vietettiin jääkärien muistolaatan paljastusjuhlaa. Jääkärit olivat nuoria suomalaisia miehiä, jotka lähtivät salaa Saksaan sotilaskoulutukseen ennen Suomen itsenäistymistä ja joista monilla oli sittemmin tärkeä rooli itsenäisen Suomen armeijassa. Savonlinnan Lyseosta jääkärijoukkohin lähti 14 lukiolaista, joiden nimet ovat nyt muistolaatassa juhlasalin seinällä. Juhlaohjelmaan kuului mm. prikaatinkenraali Asko Kilpisen puhe. Lyseon nykyisiä opiskelijoita edustivat tyylikkäästi airueina Annika Kokki ja Mohamed Mahmoud sekä oppilaskunnan hallituksen jäsenet Anni Herttuainen ja Oskari Arpinen.













Kuvat: Virpi Loikkanen

tiistai 1. syyskuuta 2015

Henna Salliselle SM-kaksoismestaruus

Toista vuotta lyseossa opiskeleva Henna Sallinen voitti SM-kultaa naisten 17v sarjassa niin kiekonheitossa kuin kuulantyönnössäkin. Sallinen on 184 cm pitkä yleisurheilija, joka kilpailee Savonlinnan Riennon riveissä. Yleisurheilun 16-17 -vuotiaiden SM-kilpailut käytiin  Kalajoella 21-23.8.

Kiekon voittoon Sallinen ylsi tuloksella 40,76, josta hän on itsekin hieman hämmästynyt: "En uskonut voittavani mestaruutta tuolla tuloksella, mutta näköjään se riitti", Sallinen toteaa haastatellessamme häntä.

Kuulantyönnössä voittokaari taas kantoi 16,08 metriä, mikä on kova tulos jopa kansainvälisellä tasolla. Sallisen mielestä parempikin tulos olisi kuitenkin ollut mahdollinen, mutta on tietenkin tyytyväinen voitoon ja tulokseensa. Hänen kauden paras heittonsa on huimat 16,17 metriä, joka on samalla 2000-luvun 17v naisten kovin tulos.

Näin kovat tulokset eivät tietenkään tule aivan helpolla, vaan Sallinen on harrastanut yleisurheilua jo 5-vuotiaasta lähtien ja hän erikoistui nimenomaan kuulantyöntöön vasta muutama vuosi sitten. Harjoittelutahti on kova ja Sallinen onkin lyseon kilpaurheilulinjalla, joka auttaa häntä harjoitusten mahduttamisessa opintojen sekaan.

"Harjoituskertoja mahtuu viikkoon 10-12, joten kipis hyödyttää paljonkin treenien ajoittamisessa", Sallinen kertoo. Valmentajana hänellä toimii oma äiti, Heli Sallinen.

Sallinen opiskelee lyseolla sekä pitkää matematiikkaa että fysiikkaa ja kemiaa. Tulevaisuuden urahaaveena olisikin lääkikseen pääsy. Urheilu-uralla seuraavaksi tähtäimessä ovat 19-vuotiaiden MM-kisat ensi kesänä ja 19-vuotiaiden EM-kisat vuonna 2017.

Kysyimme lopuksi, mikä on parasta Lyseolla opiskelussa?
-Parasta lyseolla on ruokailu ja kahvitauot. Kahvilassa tulee vietettyä melkein joka välitunti, Sallinen naurahtaa. -Opettajat ovat myös kannustavia ja mukavia.



Teksti: Tapio Loikkanen ja Toni Mikkonen
Kuva: Matti Peltoniemi http://www.yleisurheilu.fi/sites/default/files/henna_sallinen.jpg