Sivut

maanantai 24. elokuuta 2015

Abit vierailivat Joel Lehtosen Putkinotkossa


Torstai 20.8. oli lämmin ja aurinkoinen päivä, joten tieto siitä, että viettäisimme äidinkielen tunnin Putkinotkossa tuntui oikein mukavalta ajatukselta. Putkinotko on Joel Lehtosen samannimisen romaanin miljöö, ja hänen entinen asuinpaikkansa. Joel Lehtonen on ehkä kuuluisin savonlinnalainen ja yksi merkittävimmistä suomalaisista kirjailijoista. Äidinkielen kuudes kurssi käsittelee suomalaista kirjallisuutta, joten on hyvin luontevaa, että luemme teoksen, joka sijoittuu kotoiseen Savonlinnaan. Teos myös varmasti avautuu meille aivan eri tavalla, kun olemme käyneet tallustelemassa kirjan tapahtumapaikoilla.

 

Matkasimme autoilla Putkinotkoon ja perillä tapasimme Joel Lehtosen seuran sihteerin Jari Rusasen ja Putkinotkon "talonmiehen" Pauli Tuovisen, jotka esittelivät meille paikkaa ja kertoivat paljon mielenkiintoista tietoa Joel Lehtosesta ja Putkinotkosta. Käynnistämme tehtiin  myös juttu Savonmaa-lehteen. Saimme tietää muun muassa, että kirjasta vuonna 1956 kuvattu elokuva on kuvattu juuri Putkinotkossa ja Joel Lehtonen asui samassa talossa velipuolensa ja tämän perheen kanssa. Oli hämmentävää huomata, miten Lehtosen velipuolen yli kymmenhenkinen perhe pystyi asumaan vain yhdessä huoneessa, kun samalla talon toisessa päädyssä Lehtosella oli kaksi tilavaa huonetta omassa käytössään.

 

Mielestäni vierailu oli antoisa, vaikka tietoa tulikin niin paljon, ettei kaikkea pysty muistamaan. Kuitenkin jo paikalla käyminen avartaa lukukokemusta ja tekee tarinasta todellisemman tuntuisen. Lisäksi olen samaa mieltä erään opiskelijan kanssa, kun hän sanoi, että "savonlinnalaisen yleissivistykseen kuuluu tietää ja osata kertoa jotain Putkinotkosta". Teksti: Jonna Mikkonen, kuvat: Anu Partanen
Linkki seuran sivuille: http://www.nimikot.fi/nimikkoseurat/joel-lehtonen/

Jari Rusanen (Joel Lehtosen seuran sihteeri, vas.) esitteli Putkinotkoa.

Sauna, jossa kirjailija on syntynyt.

Ryhmäkuvaan asettautuminen Savonmaa-lehden kuvauksia varten.

Tervetuloa Putkinotkoon!


Kuistilta avautui näkymä Haapaveden rantaan, jossa myös kävimme tutustumassa.
Lehtosen työhuone ja -pöytä

Tässä tuvassa asui 11-henkinen kirjailijan velipuolen Muhosen perhe, joka toimi romaanissa Juutas Käkriäisen perheen esikuvana.

sunnuntai 9. elokuuta 2015

Lyseon laboratorion esittelyä

Lyseolla on moderni ja hyvinvarustettu laboratorio, jossa järjestetään soveltavia kokeellisia kursseja luonnontieteellisissä aineissa. Nämä kurssit on tarkoitettu pääsääntöisesti toisen- ja kolmannen vuoden opiskelijoille. Biologiasta ja kemiasta on mahdollista suorittaa kummastakin yksi laboratoriokurssi, ja fysiikasta kaksi kurssia. Laboratorio on remontoitu vuonna 2003 lyseon vanhojen käsityötilojen tilalle. Opetusvälineet ovat nykyaikaisia ja opettajat ovat hyvin koulutettuja niiden käytössä. Välineistöön kuuluu mm. sähköpöytiä, tietokoneita, elektronisia mikroskooppeja yms. mittausvälineistöä. Lisäksi löytyy biologian kursseja varten omat preparaatiotilat ja myöskin erilliset opetustilat noin 15-20 oppilaalle. Opetustiloja käytetään vain laboratoriokurssien teoriaosuusksia varten, sillä kaikki normaalit kurssit pidetään päärakennuksen luokissa.

Elektroninen mikroskooppi
Harvoilla lukioilla on käytössään yhtä hyvät laboratoriotilat, joten toivottavasti mahdollisimman moni lyseolainen käyttää tilaisuuden hyväkseen ja valitsee labrakursseja opintoihinsa.





Sähköpöytä fysiikkaa varten

Biologian työskentelytilat



Erilaisia mittausvälineitä fysiikan elektroniikkakurssia varten
Teksti ja kuvat: Tapio Loikkanen ja Toni Mikkonen