Sivut

torstai 28. toukokuuta 2015

Älylataamo-hanke on toteutumassa!

Kuten monet ovat jo saattaneet kuulla, on koulussamme ollut jo pitkään vireillä älylataamo-hanke, jonka tarkoituksena on muokata yhdestä luokkahuoneesta monipuoliseen käyttöön soveltuva uudenlainen oppimisympäristö. Älylataamo on osa laajempaa opetushallituksen projektia, jossa kokeillaan erilaisia uusia ideoita.

Nyt hanke on nytkähtänyt suuresti eteenpäin. Älylataamon huoneeksi on valittu Riitta Liukon luokka, ja todennäköisesti myös luokan edessä olevaa käytävää tullaan hyödyntämään tilassa. Huoneessa tulee olemaan paljon modernia teknologiaa hyödyntävä laitteita, joiden käyttö tulee olemaan oppilaillekin sallittua välituntisin, tai muulloin kun huone ei ole varattu. Huoneessa tulee olemaan samanlainen varausjärjestelmä kuin ATK-luokassa, eli opettajien tulee varata huone käyttöönsä etukäteen.

Iskun edustajan tekemä alustava suunnitelma tilasta on ollut nähtävillä wilmatunnukset omaaville jo jonkin aikaa. Nykyisessä suunnitelmassa mättävät (kunnianarvoisen rehtorimme mukaan) 1) Suunnitelman hinta, joka on aivan liian korkea ja 2) Sen luokkamaisuus, josta ideointivaiheessa oli pyritty pääsemään eroon.

Suunnitelma ei siis ole vielä lainkaan valmis, ja parannusehdotusten antaminen on erittäin viisasta. Tila tulee olemaan meitä, oppilaita varten, ja sen teossa tulee ottaa huomioon myös meidän näkökulmamme, kuten tähän mennessä onkin toimittu.


"Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty"



Konsta "Aristoteles" Tarnanen ja Lassi Nikulainen

keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Lyseolle menestystä Katuviestistä!

Perinteinen Katuviesti juostiin tiistaina 12.5 Savonlinnan keskustassa hieman sateisessa kelissä. Vaikka keli ei ollutkaan paras mahdollinen, tunnelma oli sitäkin parempi ja juoksuihin osallistuikin runsaasti joukkueita, osa hieman erikoisemmissa asusteissa kuin toiset. Parhaat varusteet löytyivät A-Grillin joukkueelta, jotka juoksivat makkara viestikapulana ja Savonlinnan Miekkailijat, jotka juoksivat miekkailusuojissa. Myöskin Tanhuvaaran pojilla oli päällä uimatrikoot kelistä huolimatta. Lisäksi tälläkertaa oli mukana myös yksi ulkomaalainen joukkue Amerikasta asti, Utahin Brigham Youngin yliopistosta.


Lyseon Iskuttarien I joukkue (voittajien on helppo hymyillä!)





























Lyseolta joukkeita viestiin osallistui yhteensä 10, kuusi mies- ja neljä naisjoukkuetta eli yhteensä 50 juoksijaa. Lyseon edustus olikin poikkeuksellisen vahva ja menestystäkin tuli kuten odottaa saattoi. Lyseon Iskun ykkösjoukkueet voittivat sekä miesten että naisten sarjan päihittäen Tanhuvaaran urheiluopiston joukkueet. Miesten puolella Iskun aika oli jopa 20 sekuntia nopeampi kuin varsinaisen miesten kilpasarjan voittaneen Savonlinnan Jyryn aika. Tästä suorituksesta voi jo olla ylpeä! Muutkin Lyseon joukkueet juoksivat loistavasti, vaikka eivät eivät aivan yltäneet palkintopallille. Kaikille juoksijoille jäi varmasti hyvä mieli muistoksi ja lisäksi opettajat tarjosivat mitalikahvit kaikille osallistuneille.

Kaikki tulokset löytyvät täältä: http://savonlinnanriento.sporttisaitti.com/?x103997=271868

Jännittynyttä tulosten odottelua
Lyseon Iskun poikien I joukkue kultaa kaulassa



Kuvat: Hannu Soini
Teksti: Tapio Loikkanen ja Toni Mikkonen

Islantilainen vieras ilahdutti ruotsin tunnilla










 Tällä kertaa ruotsin tuntimme oli erilainen - saimme kuulla islannista ja kuunnella koko tunnin ruotsia, ja hieman myös islantia ja suomea! Ella Þórunn  kertoi kotimaastaan sekä islantilaisesta kulttuurista ja tavoista.  Vieras saatiin koulullemme Kulturkontakt Nord -organisaation kautta. Tämä organisaatio järjestää nimenomaan pohjoismaisia vierailijoita esimerkiksi lukioihin tai kouluihin. Vierailu oli erittäin antoisa ja piristi koulupäivää!





Ellan kotiseutuja Islannissa, tällä hetkellä hän tosin asuu Suomessa





Islannissa sukunimi muodostetaan isän nimen ja sanan son/dottir avulla


Islantilaiset uskovat joka vuosi voittavansa Euroviisut





Islantilaisia juonittelevia ja viekkaita joulupukkeja



Island
Her er noen linker der du får informasjon om Island. Informasjonen finnes også på svensk hvis du endrer til skandinavisk språk øverst i nettleseren:

Kulturkontakt Nords eget materiell: "Island overrasker" + litteratur:
http://www.kulturkontaktnord.org/motesplats/fi/materiaalit/julkaisut
Språk:
http://www.kulturkontaktnord.org/motesplats/fi/kielet/pohjoismaiden-kielet/islanti
Land:
http://www.kulturkontaktnord.org/motesplats/fi/pohjola/tietoa-pohjolasta/islanti

Kulturkontakt Nord og Pohjola Nordens 'Nettiparlööri' med fem nordiske landene i:
http://www.pohjola-norden.fi/fi/palvelut/koulualalle/opetusmateriaalit/tutustu_vertaile_kuuntele_ja_opi/?id=959
Fra www.nordeniskolan.org kan du finne mye nyttig informasjon om de nordiske landene på mange forskjellige språk.

Kuvat ja linkit: Jane Visuri
Teksti: Maarit Mielikäinen

Innokampus-työpaja Lyseolla