Sivut

keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Kenneth Nilsson koulullamme 9. 5 .2014 ” Från pizza till palats”




Svenska nu –järjestön kautta vieraili ruotsin tunnilla Kenneth Nilsson pitämässä luennon aiheesta
”Från ungdomars nuvarande ekonomiska situation och prioriteringar till framtida drömmar och mål.…en föreläsning om att hitta en ekonomiskt gångbar väg in i framtiden.”

22-vuotias Kenneth itse on kotoisin pienestä kylästä Jämtlannista (Åren lähettyviltä ). Nyttemmin hän opiskelee taloustiedettä Helsingissä (Svenska handelshögskolan).  Tästä syystä häntä kiinnostanee nuorten taloudelliset asiat! Etukäteen olimme saaneet taloussanastoa opiskeltavaksi ruotsin kielellä, mutta emme tienneet, miten sitä tunnilla hyödynnettäisiin.  Asia selvisi aamulla 9.5, kun Kenneth aloitti ruotsin kaksoistuntimme.  Osa porukasta tuli valmistautumattomina, eli he olivat viereisen luokan ruotsin tunnilta houkuteltuja vapaaehtoisia!

Alussa oli pientä kieliverryttelyä, sitten Kenneth luennoi hieman taustastaan ja näytti kuvia esim. kotitalostaan. Sitten pienryhmissä pohdittiin rahan käyttöä, säästämistä (pikalainojen ottoa), opintolainaa (onko se hyvä sijoitus), velkaantumista, tuhlaamista, omia harrastuksia, mahdollisia ammatinvalintoja (mitkä ammatit ovat kiinnostavia), voiko harrastus olla ammatti, opiskelun tärkeydestä jne.


Kaikki keskustelu käytiin tietysti ruotsin kielellä kukin kykynsä mukaan! Paikoin aika haastavaa…
Kaksoistunti sujui nopeasti, joku onnellinen pääsi vielä juttelemaan henkilökohtaisesti Kennethin kanssa, ennen kuin hänen oli kiiruhdettava toiselle koululle. Tunneista jäi ilmeisen myönteinen mielikuva osanottajille, joiden kommentteja voit lukea tästä:

     Oppitunti oli hyvä ja hyödyllinen, lisää tällaisia! Oli kiva kun ymmärsi jotain. Olisi halunnut puhua enemmän ruotsia, mutta se osoittautui yllättävän hankalaksi, kun ei ole tarvinnut puhua.

          Esitys oli hyvää kuuntelu- ja puheharjoitusta.


 Det var jätteroligt!  Han var trevlig! Opin uusia sanoja.

 Ihan mielenkiintoinen ja kiva kokemus jutella ”oikean” ruotsalaisen kanssa.

 Det var bra timme. Han talade tydligt. Jag orkade lyssna hela tiden. 


 Oli kiva kuunnella aitoa ruotsia, välillä en tosin ihan kaikkea ymmärtänyt. Aihepiirit olivat vähän monimutkaisia eikä niistä syntynyt kovin helposti keskustelua. Suurimmaksi osaksi esitys oli helt okej och killen var rolig!

 Han var mycket trevlig, även om hans svenska var lite svårt att förstå.


 Mulla ei oo oikein mielipidettä tunnista kun en ymmärtäny puoliakaan mitä puhuttiin.  


 Fredagen var rolig och den svenska killen var bra. Jag förstod nästan allt vad han sade. Lektionen var jättekul!


 Esityksen aihe ei tuntunut oikein käytännönläheiseltä, tuskin tulee ruotsissa puhuttua koroista ja velkaantumisesta.



 Kenneth var sehr nett! Han snackade ganska tydligt och det var bekvämt att lyssna på honom. Jättekul.


  Mielestäni esitys oli tarpeellinen ja myös melko mielenkiintoinen, vaikka en välillä mitään ymmärtänyt. 

Oli mukava kuulla ruotsin kieltä, koska siinä huomasi, miten sanat lausutaan.



 Oj, det var helt fantastiskt att få prata med en äkta svensk! Även om jag pratde ganska dålig svenska …Och det var så skönt när han pratade lite norska! Och vilket tillfälle, just i går lärde jag mig ordet “ kretslopp”  och han använde det!


Kennethin tunti oli ihan OK, mutta hän puhui aika vaikeista aiheista ja hyvin nopeasti, joten ymmärrettävyys kärsi. Olisi kuitenkin kiva jos kielten tunneilla kävisi enemmänkin vierailuja, koska minusta ainakin tuntui, että rupesin ymmärtämään ruotsia paremmin. Enkussa voisi siis myös käydä joku vieras edes joskus.



Teksti ja kuvat
Jane Visuri

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Katuviesti 2014

Perinteinen katuviesti juostiin tänä vuonna ennätysmärissä olosuhteissa. Lyseon Isku menestyi jälleen erinomaisesti. Voitot tulivat sekä tyttöjen, että poikien koulu-/ puulaakisarjoissa. ONNITTELUT!!!



1. Lyseon Iskuttaret I
Pinja Horppu
Iida Herttuainen
Saara Torpakko
Pinja Toivanen
Annika Luukkainen


2. Lyseon Iskuttaret II
Henriikka Hyvönen
Sara Silvennoinen
Laura Ruottinen
Roosa Wright
Ida Kekki

3. Lyseon Iskuttaret III
Emma Sorjonen
Ronalynn Ranta
Rosa Laakso
Noora Jakonen
Oona Hyytiäinen


 1. Lyseon Isku I
Joel Kuuramaa
Sampo Hyttinen
Aleksi Ahokas
Verneri Bruce
Jari Turtiainen

2.Lyseon Isku – Basket
Mahmoud Mohamed
Peetu Jakonen
Jere Latvala
Verneri Aleksejev
Jere Puolakka


3.Lyseon Isku –Laurit (Respect)

Lauri Gröhn
Tatu Happonen
Asseri Kunttu



tiistai 13. toukokuuta 2014

Opintomatka Oxfordissa 3-10.5.14

Lauantai


Lauantaiaamuna lyseon ympäristössä oli havaittavissa positiivista kutkutusta ja pientä jännitystä alkavasta matkasta. Bussiin lastautui 24 opiskelijaa, sekä valvojamme Tuija Anttila ja Riitta Liukko. Saavuimme lentokentälle hyvissä ajoin ja valmistauduimme pian lähtevään lentoon lähettelemällä vielä viimeiset viestit perheillemme ja ystävillemme, sekä nauttien Starbucksin antimista. Lento sujui ongelmitta ja laskeuduimme Heathrow:lle aikataulumme mukaisesti. Lentokentältä päästyämme eteen avautui aivan toisenlainen maailma ja paljon uutta nähtävää. 






Sunnuntai

Heti sunnuntaina suuntasimme kauan odotettuun Lontooseen. Matka meni mukavasti bussissa, upean vihreitä maisemia katsellen. Kävimme katsomassa yhdessä Buckingham palacen vahdinvaihdon, jonka jälkeen jalkauduimme pienissä ryhmissä ihailemaan suurkaupunkia ja sen aarteita. Kaunista joenvartta kävellessä aika kului kuin siivillä ja matkan varrelta löytyi muun muassa Big Ben, London Eye, useita puhelinkoppeja ja paljon punaisia busseja. Myös Oxford Street löytyi ja matkaan tarttui jos jonkinlaisia vaatteita ja matkamuistoja.










Maanantai

Maanantaina aloitimme ahkeran opiskelun. Koulurakennuksenamme toimi juutalainen synagoga kauniissa ympäristössä, lyhyen bussimatkan päässä Abingdonista, jossa asuimme. Opiskelimme kolme tuntia päivässä mukavien paikallisten opettajiemme kanssa. Koulun jälkeen oli vuorossa Townwalk Oxfordin keskustassa. Saimme myös tehtävän, jossa meidän täytyi haastatella kadulla kymmentä ihmistä ja kysellä esimerkiksi heidän tietämystään Suomesta. Ihmiset olivat todella ystävällisiä ja helpostilähestyttäviä ja kaupunki mitä kaunein täynnä collegeja ja muita upeita, vanhoja rakennuksia. 









Tiistai

Tiistaina koulupäivän jälkeen ohjelmassa oli Ashmolean Museum, josta löytyi paljon erilaista nähtävää. 


 


Keskiviikko

Keskiviikkona kävimme ehkä koko matkan odotetuimmassa kohteessa, nimittäin Christ Church collegessa, joka tunnetaan parhaiten yhtenä Harry Potter -elokuvien kuvauspaikoista. Pääsimme kurkistamaan collegeen mukavan seniorioppaamme kanssa ja näimme niin upean ruokasalin kuin valtavat sisäpihat ja puutarhat kauniine istutuksineen.
 
 

 


 

 



Torstai

Torstain oli alunperin tarkoitus olla shoppailupäivä, mutta kaikki tarpeellinen ja ehkä hieman tarpeetonkin oli jo ostettu, joten shoppailu näytteli vain hyvin pientä roolia päivässä. Kävimme katsomassa Oxford Castlen ja vietimme aikaa kaupungilla sadekuuroista huolimatta.



Perjantai

Perjantaille ei enää ollut varsinaista ohjelmaa suunniteltuna. Koulun jälkeen kiertelimme vielä viimeisen kerran hyvästelemässä jo rakkaaksi muodostuneen kaupungin. Iltakin kului vauhdilla matkalaukkuja pakaten ja painorajoituksia tarkkaillen. 





 
Abingdonin keskusta




Launtaina palasimme takaisin Suomeen. Lento lähti tunnin myöhässä liukkaan kiitoradan vuoksi ja noustessa oli paljon turbulenssia, mikä ei tehnyt siitä erityisen miellyttävää. Pääsimme kuitenkin kaikki ehjin nahoin perille ja bussissa kaikki jo suorastaan tihkuivat innosta tietäessään pääsevänsä viikon takaisten läksyvuoriensa kimppuun.



Kuvat: Maarit Mielikäinen
Teksti: Ronja-Ramona Moilanen

Ystävyyskoulumatka Pietariin 24.-27.4.


Lyseon keväisellä kulttuurimatkalla tutustuttiin Pietarin nähtävyyksiin sekä suomalaiseen ystävyyskouluumme No 204. Matkaan lähti Allegro-junalla venäjän opettaja Tuula Tsumak sekä joitain Lyseon ja Taidelukion oppilaita. Oppilaat majoittuivat matkan ajaksi ystävyyskoululaisten perheisiin.

Pietarissa oli paljon nähtävää. Kävimme mm. Talvipalatsissa, Eläintieteellisessä museossa katsomassa mammutteja sekä sirkuksessa. Ostoksille päästiin Galleria-ostoskeskukseen, jossa on yhteensä 290 kauppaa viidessä eri kerroksessa.




Ystävyyskoululla ihailimme Kalevala-näyttelyä ja kuuntelimme sähkökanteleilla soitettua rokkia.
Kuvassa 3a-luokan oppilaita venäjän kielen tunnilla. Alakoululaiset käyttävät koulupukua, lukiolaiset valitsevat itse asunsa.



Talvipalatsin kultaisissa koristuksissa riitti ihailtavaa.

 

Fontanka-kanavan varrella jokiristeilyn jälkeen. Kuvassa ystävyyskoulun lukiolaisia sekä Savonlinnasta matkaan lähtenyt seurue.

Tuula Tsumak (teknisenä apuna Katriina Karhu)



torstai 1. toukokuuta 2014

Lyseon vappujuhla 2014

Munkin syöntikilpailu

Opettajien "Hae minulle" -kilpailu
Pantomiimia videoista

Kuvat: Satu Innanen