Sivut

tiistai 22. tammikuuta 2013

Kansainvälistä opettajakuntaa



Lyseon lukiolla on viime kuukaudet ollut vieraana hieman tavallisesta poikkeava opettajaharjoittelija: Martin Kočí on syntyjään tšekkiläinen. Martin on asunut Suomessa vuoden ja  muutaman kuukauden, ja osaa kieltämme kohtalaisesti, mutta asioi koulussammekin useimmiten englanniksi. Hän on suorittanut kotimaassaan opettajankoulutuksen ja pätevöityy nyt työharjoittelussaan opettamaan myös Suomessa.
Aina jonkun alkujaan ulkosuomalaisen eksyessä syrjäiseen valtioomme ja vielä syrjäisempään Savonlinnaan, herää tietysti kysymys, miten hän on tänne päätynyt. Martinin Suomeen toi rakkaus; hän kertoo tavanneensa ”100-prosenttisesti suomalaisen” tyttöystävänsä Englannissa, jossa vietti puolisen vuotta, ja muuttaneensa sitten tämän perässä Suomeen. Aluksi Martin päätyi Virtasalmelle töihin, mutta koki hiljaisen ja kaukaisen kylän liian eristäytyneeksi.
 Kaipasin enemmän ihmiskontakteja, joten halusin muuttaa kaupunkiin, ja päädyin tänne työharjoitteluun, Martin kertoo.

 


Koulussamme Martin osallistuu pääasiassa englannin oppitunneille, mistä kaikki kielen opettajamme ovat innoissaan. Oppitunneilla Martin on useimmiten sivustaseuraajan roolissa, mutta on myös päässyt välillä ääneen sekä tarkastamaan opiskelijoiden kirjoitelmia. Oppitunteja seuratessaan Martin tarkkailee opetuksen kulkua ja laatua sekä opettajien ja opiskelijoiden välistä vuorovaikutusta. Samalla hän pohtii, mitä tekisi samoin, mitä eri tavalla.
 Suomessa oppitunnit ovat rennompia, opettajat ja oppilaat ovat enemmän kavereita kuin Tšekissä. Suomalaiset opiskelijat eivät kysy, miksi jokin tehtävä pitäisi tehdä. Tämä jakaa opiskelijat kahteen joukkoon: niihin, jotka haluavat oppia ja tekevät tehtäviä, ja niihin, jotka eivät välitä eivätkä tee tehtäviä. Vapauden kanssa tulee vastuu, Martin kertoo huomaamistaan eroista suomalaisen ja tšekkiläisen opetuksen välillä.

 

Vaikuttaa siltä, että Martin on sopeutunut Suomeen ja viihtyy täällä kohtuullisin hyvin, sillä hän aikoo ainakin toistaiseksi jäädä Suomeen ja mahdollisesti opiskella vielä suomalaisessa yliopistossa. Oudoimmaksi asiaksi, jonka hän on kulttuurissamme havainnut, Martin mainitsee suomalaisten valtava maidon kulutusksen, joka on niin viatonta, ettei täällä aivan hirveää siis voi olla!


 
Kuva ja teksti: Katri Nousiainen